بزرگترین تولیدکنندگان خرمای جهان در خاورمیانه
خرما یک ماده غذایی شیرین است. این ماده غذایی نوع، مزه، اندازه و رنگهای متفاوتی دارد. خرما حاوی مواد مغذی مختلفی است که ممکن است سطح کلسترول خون را تنظیم کنند، سلامت استخوانها را بهبود ببخشند، به زنان باردار کمک کنند و عملکرد شناختی را بهبود دهند. خرما منبع غنی ویتامینها و مواد معدنی مختلف به شمار میرود و برای سلامتی بدن بسیار مفید است. خرما بهعنوان غذای اصلی در سراسر کشورهای خاورمیانه به شمار میرود؛ بهطوریکه تاریخ آن به 7000 سال پیش از میلاد برمیگردد. بیشترین خرمای تازه و درخت نخل مربوط به خاورمیانه، غرب آسیا و کشورهای شمال آفریقاست.
درخت خرما در مناطق خشک و نیمهخشک که دارای تابستانهای گرم و کمبارش هستند، رشد میکند. همچنین ریشهها باید بهدوراز علفهای هرز نگهداری شود و گاهی اوقات برای حفظ رطوبت، یک گودال (آبراه) کوچک در اطراف پایه درخت ایجاد میشود. بهطوریکه این گودال با آب پر شده و به طور مستقیم آب را به سمت ریشه هدایت میکند.
در زمان میوه دهی درخت خرما، خوشههای خرما ایجاد میشود و کارگران کشاورزی با هرس آنها، باعث شده تا خرماهای باقیمانده با اندازه بزرگتر رشد کنند. چرا که خرمای بزرگتر، در بازار بینالمللی با تقاضای بالا روبهرو است. شرایط آبوهوای منطقه کشت خرما در شکل، طعم و مزه خرما بسیار تأثیرگذار است. به همین علت، تنوع خرما در دنیا بسیار زیاد است و بین ۳ هزار تا ۴ هزار نوع را میتوان نام برد.
بازار جهانی خرما
بر اساس آمارهای سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) تولید خرما در مساحتی به وسعت بیش از 1.09 میلیون مترمکعب در جهان انجام میشود و سالانه بیش از 8.5 میلیون تُن از این محصول کشاورزی تولید میشود و تقریباً 5 هزار نوع نخل خرما در سطح جهان وجود دارد.
58.8 درصد کشت خرما در آسیا و 43.4 درصد آن در افریقا است، در این میان، کشورهای عربی 77 درصد تولید جهانی خرما یعنی سالانه 6.6 میلیون تُن تولید این محصول را به خود اختصاص دادهاند و 160 میلیون نخل در کشورهای عربی وجود دارد.
کشورهای پیشرو در تولید خرما
مصر سالانه 1.7 میلیون تُن خرما تولید میکند و در رتبه یکم تولیدکنندگان این محصول کشاورزی در جهان قرار دارد، این کشور تقریباً 21 درصد تولید جهانی خرما را به خود اختصاص داده است.
اما نکته جالبتوجه اینجاست که از 1.7 میلیون تُن خرما تنها 3درصد آن صادر میشود؛ لذا مصر در رتبه دوازدهم صادرکنندگان خرما قرار دارد که این محصول را به 63 کشور از جمله اندونزی، مراکش، مالزی، بنگلادش و تایلند صادر میکند.
پس از مصر، عربستان سعودی است. این کشور شرایط مناسب برای رشد و کشت خرما را دارد و سالانه 1.5 میلیون تُن خرما تولید میکند. این کشور حدود 8.8 درصد از خرمای جهان را که حدود 94.3 میلیون دلار ارزش دارد، صادر میکند. بهطوریکه واردکنندگان اصلی اردن (19٪)، یمن (17٪) و کویت (15٪) هستند.
سومین تولیدکننده بزرگ خرما ایران با تولید سالانه 1.2 میلیون تن قرار دارد. اما با وجود میزان بالای تولید، تقریباً 7.7 درصد کل صادرات جهان را تشکیل میدهد و صادرات خرمای ایران عمدتاً به کشورهای آسیایی صورت میگیرد. بهطوریکه بزرگترین واردکنندگان هند (16 درصد) و مالزی (11 درصد) هستند و به دنبال آن روسیه با واردکردن 9.9 درصد خرمای ایران در این فهرست جای دارد.
در ادامه، عراق با تولید سالانه 735 هزار تُن از 17 میلیون نخل در جایگاه بعدی قرار دارد و دارای 7.3 درصد صادرات جهانی خرما است.
امارات متحده عربی، تونس، الجزایر و عمان نیز از جمله کشورهایی با تولید بالای خرما و صادرات آن هستند.
واردکنندگان خرما در دنیا
بسیاری از کشورهای جهان قادر به تولید خرما نیستند و باید این میوه مغذی را از کشورهای دیگر وارد کنند. برخی دیگر نیز بهعنوان ری اکسپورتر عمل کرده و بعد از واردکردن خرما اقدام به بستهبندی و فراوری آن نموده و مجدداً آن را به دیگر کشورها صادر میکنند. بر اساس آخرین آمار سال ۲۰۲۱، پنج کشور اول واردکننده خرما عبارتاند از: هند، مراکش، فرانسه، امارات و آلمان.
بزرگترین واردکننده خرمای جهان هند است که در سال ۲۰۲۱، ۲۲۴ میلیون دلار میوه خرما وارد کرده است. مراکش، آلمان، هلند، انگلستان، سوئد و بسیاری از کشورهای دیگر از واردکنندگان عمده خرما در جهان هستند.
تاکنون در این مطلب دیدگاهی ارسال نشده است!